Какво да направите, ако детето ви плаче, когато го оставяте в детската градина

 

Факт е, че някои деца по-трудно свикват с промяната от други и изразяват притесненията си чрез плач. И това разбива сърцата на родителите им, въпреки че почти винаги децата се успокояват много скоро след тръгването на мама или татко и си прекарват чудесно в градината.

Ето какво може да направите, за да помогнете на детето си да преодолее този етап.

 1. Повтаряйте какво следва.

Децата се чувстват по-спокойни и подготвени, когато знаят какво ги очаква. Казвайте им: „Сега се качваме в колата. След 15 минути ще сме в детската градина. Съвсем скоро ще видим приятелите ти“. Или пък: „Сега ще те изпратя, ще те целуна и ще тръгна. А ти ще отидеш в стаята, ще се преобуеш и ще закусваш“.

 2. Нещо за успокоение.

Сложете в колата си нещо, с което детето обича да се занимава – любима книжка, активни карти или просто 2 куклички „които живеят в колата“. Играта с тях ще го разсее и успокои.

3. Спазвайте един и същи график.

Ако е възможно, оставяйте и вземайте детето от градината по едно и също време. За детето ви ще е много по-малко тревожно, ако следва една и съща рутина всеки ден – закуска, занимания и т.н. Това също така му вдъхва увереност, че, да, мама или тате ще дойдат да го вземат.

 4. Целунете детето и тръгнете.

Ако детето ви се е разсеяло в разговор с учителката и още не е заплакало, може да се изкушите тихичко да се измъкнете. Експертите обаче казват да не го правите, защото така ще нарушите доверието, което съществува между вас. Целунете се, кажете си чао и тогава тръгнете.

 5. Успокойте се.

Много често родителите се чувстват виновни за това, че оставят децата си на грижата на чужди хора, и децата усещат тази тревога.

6. Не му се карайте.

Забележки от рода на „Само да си се разплакал този път!“ могат да доведат единствено до увеличаване на стреса. По-добре покажете, че го разбирате и му съчувствате: „Знам, че е много трудно за теб. Хайде да измислим как да оправим нещата“.

7. Не подкупвайте.

Едва ли има родител, който да не се е изкушил поне веднъж да подкупи детето си с обещание за подаръче, ако не плаче поне днес. Проблемът с това е, че детето започва да чака изненада всеки ден.

Освен че това е непосилно за мама и татко, това е и неправилната причина да спре да плаче. То трябва да го направи осъзнато и спокойно, без натиск.

8. Окуражавайте детето.

Когато го вземате от градина, му кажете, че тази сутрин е била по-добра от предишните. Ако учителката го е похвалила пред вас – повторете му думите ѝ. „Вярно, че в началото се беше притеснил, но после си се справил много добре!“

 

Start typing and press Enter to search